Motosikletin Bazı Aksamları
Motosiklet Muayenesi’nde Kontrol Edilen Unsurlar
Kask ve Gözlük Hayati Önem Taşır
Motorlu bisiklet ve motosikletlerde; yanmayacak ve başı, ısı, çarpma ve dış tesirlere karşı koruyacak, görme ve işitmeye engel olmayacak,
kolay takılıp çıkarılacak nitelikte koruma başlığı olmalıdır. Gözü dış tesirlere karşı koruyacak, normal görüşü bozmayacak ve görüşe engel olmayacak bir koruma gözlüğü tercih edilmelidir. Başlığın gözlüğü varsa ayrıca gözlük gerekmemektedir.
Motosiklet Muayenesi
Motosiklet;
Azami tasarım hızı 45 km/saatten ve/veya silindir kapasitesi 50 cm3‘ten fazla olan sepetli veya sepetsiz iki veya üç tekerlekli motorlu taşıtlardır.
Motorlu bisiklet;
Azami hızı saatte 45 kilometreyi, içten yanmalı motorlu ise silindir hacmi 50 cm3‘ü,
elektrik motorlu ise azami sürekli nominal güç çıkışı 4 kilovatı geçmeyen iki veya üç tekerlekli taşıtlardır.
MOTORLU BİSİKLETLER İLE MOTOSİKLETLERİN TESCİL EDİLMESİ VE DÜZENLİ OLARAK MUAYENE EDİLMELERİ ZORUNLUDUR.
Bisiklet;
Üzerinde bulunan insanın adale gücü ile pedel veya el ile tekerleği döndürülmek suretiyle hareket eden motorsuz araçlar ile azami sürekli anma gücü 0,25 kilovatı geçmeyen elektrik motorlu araçlar bisiklet olarak tanımlanır. Bisikletler tescil edilmez ve muayeneleri yapılmaz.
ELEKTRİK MOTORUNUN GÜCÜ 0,25 KİLOVATTAN BÜYÜK OLANLAR, MOTORLU BİSİKLETTİR. BU ARAÇLARIN TESCİL EDİLMESİ VE DÜZENLİ OLARAK MUAYENE EDİLMELERİ ZORUNLUDUR.
-
İşe Aracı Tanımakla Başlanır
Diğer motorlu taşıtlar ve römorkların muayenelerinde olduğu gibi motosiklet muayenesine de önce aracın tanımını oluşturan plaka, şasi ve motor numaralarının kontrolü ile başlanır. Bu numaralar aracın tescil belgesinde belirtilenlerle bire bir uyumlu olmalıdır. Motosikletlerin şasi numaraları genellikle ön çatal üzerinde veya sele altında bulunur. Motor numarası ise motor bloğu üzerinde çakılıdır.
-
Kontrol Merkezi Direksiyon Sistemi
Motosikletin hareket halindeyken dengeli olması ve sürücünün mutlak kontrolü için direksiyon sistemi kusursuz çalışmalıdır. Motosikletin kontrolünü sağlayan donanımların çoğu, gidon üzerine yerleştirilirken sürücünün kolay ve güvenli kullanımı amaçlanmıştır. Direksiyon kilidi, direksiyon mili boşluğu, direksiyon sınır dayamaları, fren hortumları, kumanda telleri ve elektrik kablolarının herhangi bir yere sürtüp sürtmediği ve zorlanıp zorlanmadığı muayene sırasında kontrol edilir. El freni, debriyaj, el ve pedal mekanizmalarında boşluk, eğilme, tellerde kopma olup olmadığı da gözden geçirilir. Aydınlatma ve uyarı ışıklarının fonksiyonelliği, sağlamlığı ve uygunluğu gözle ve istasyondaki aynalar yardımıyla yapılır (sinyal lambaları, varsa dörtlü ikaz lambaları, kısa ve uzun huzmeli farlar, fren lambaları, park lambaları vb.). Kornanın fonksiyonu da bu esnada kontrol edilen unsurlardandır.
-
Lastikler Yol Tutuşun Güvencesi
Motorlu taşıtlarda ve römorklarında yola temas eden ve tutunmayı sağlayan lastikler motosiklerde de muayene edilen başlıca unsurlardır. Lastiklerin yola temas yüzeyinin orta bölümünde bulunan ve bu yüzeyin yaklaşık dörtte
üçünü oluşturan enli diş kemerine ana diş profili denir. Motosikletlerde ana diş profili derinliği en az 1 mm olmalıdır. -
İyi Bir Sürüş İçin, İyi Bir Fren Sistemi
Fren diskinde; çatlak, eğrilik, dengesiz ve fazla aşıntı olup olmadığı, fren balatasının kalınlığı ve dengesiz aşıntı kontrol edilir. Kaliperin sabitliği ve fren borularındaki sızdırmazlık da muayeneden geçirilen bölümlerdendir. Fren balataları aşındıkça, fren hidrolik seviyesi düşer. Üstteki şekilde görülen fren hidrolik kabından, fren hidrolik seviyesini anlamak mümkündür. Anormal bir seviye düşüklüğü görülürse sızıntı ve balata kontrolünde bu yönden de değerlendirme yapılır.
-
Kesintisiz Hareket
Direksiyon milini yataklayan gidon rulmanının sağlamlığı muayene edilir. Direksiyon sağa ve sola doğru yavaşça çevrilerek, kesintisiz ve zorlanmadan döndüğü teste tabi tutulmalıdır. Böylelikle gidon rulmanının işlevselliği kontrol edilmiş olur.
-
Farınız Açık Olsun
Motosikletlerin far ayar kontrolü, sürücü motosiklet üzerinde oturuyorken(yol konumundayken) kısa ve uzun far için ayrı ayrı yapılır.