Hayatınıza motosikleti sokmaya karar verdiniz ama bilgi bombardımanının içinden çıkamadı iseniz doğru yerdesiniz. Haklısınız, motosiklet derya deniz bir konu ve insan neresinden başlayacağını, ne yönde gideceğini şaşırabiliyor. Durum böyle olunca, biz de motosiklete başlayacaklar için bir el kitabı hazırlayarak en önemli temel konuları bir toparlamak istedik. Konularımız:
Motosiklete Binmekteki Birincil Amacınız (Amaca göre motor ve aksesuar seçimleriniz değişecektir)
Motosiklet Türleri
Motosiklet Ehliyeti
Motosiklet Fiyatları
Motosiklet Aksesuarları Fiyatları
Güvenli Sürüş Teknik Eğitimler
Hayatınızı değiştirecek kararı alma aşamasındasınız. Zamanla canınız sıkkın olduğunda dinlediğiniz şarkıların yerini rüzgârın uğultusu alacak. Ya da motosikleti sadece bir ulaşım aracı olarak kullansanızda, arkadaşınızla buluşmak için en az yarım saat daha geç çıkarak, her seferinde ömrünüzün kayıp saatlerini geri kazanacaksınız. Hayatınıza yeni motosiklet arkadaşları girecek, yepyeni bir çevreniz daha olacak. Buraya kadar olan kısım bu kararın getirdiği güzelliklerin belki minik bir fragmanı. Ama bu güzellikleri yaşayabilmek, üstüne üstün bir de hayatta kalabilmek için biraz sorumlulukların da farkında olmak ve biraz da kesenin ağzını açmak zorundasınız. Çünkü gözlerinizi kapatıp bu uçurumdan atlarsanız ‘uçuyorum’ hissiniz çok da uzun sürmeyecektir. Gelin bu işi riskten zevke dönüştürmek için neler yapmamız gerekiyor birlikte bir bakalım.
Nereden Başlamalı?
1. Motosiklet Tercih Sebebinizi Belirleyiniz
Önce motosiklet kullanmakta ki motivasyonumuz ne onu belirleyelim, çünkü akabinde alacağımız kararları bu belirleyecek:
Her şeyden önce neden motora bineceğiz bunu bilmemiz gerekiyor. Amacınız;
- İşe, okula gidip gelme süremizi ve maliyetimizi yarıya belki daha da azına indirmek mi?
Trafik stresi, ışıklarda beklerken ‘Yakıyor yine maaşın yarısını’ düşüncesi, park problemi ve daha niceleri. Bu kadar stresin sebep olduğu antidepresan giderleriniz bile amorti edecektir motosiklet giderleriniz. O zaman kompakt ve yakıt tüketimi az olan bir motor sizin için doğru bir seçim olacaktır. Commuter veya küçük bir scooter kullanıcısı olmanın size katacağı ekstra sempati de cabası. Aksesuar seçimlerinizi kriterleriniz de buna göre değişecektir. Mesela belli bir hızın üzerinde rüzgar sebebiyle uğultu yapan kasklar şehir içi trafikte o hızları görmeyeceğiniz için sıkıntı yaratmayacaktır. - Hız tutkunuzu motosiklet üzerinde dizginlemek mi?
Hop, yukarıdaki scooter ve communter tarzı motosikletin birden üzerini çizdik, artık bambaşka bir motosiklet tipini düşünmemiz lazım. Ona göre aksesuarlarınız da değişecek. Daha aerodinamik odaklı tasarımları tercih edeceksiniz. Umarım masraflara hazırlıklısınızdır. Spor motosikletlerin pahalılığı, pist giderleri, diğer motosiklet tiplerinden farklı olarak ekstra ekipman masrafı derken biraz pahalı ama harika bir hobi sahibi olacağınız kesin. - Keyifli hafta sonu gezileri için kısa sürüşler yapmak mı?
Mesela bu durumda, eşinizi sizinle gelmeye kandırıp kandıramayacağınız motor seçerken önemli bir kriter olacaktır. Unutmadan bir maxi scooter kullanırsanız ne ala ama eğer bir enduro veya touring sürücüsüyseniz biraz çanta masrafınız olacaktır. - Araziye girip çamura bulanarak dağları aşmak mı? Yoksa yaşam tarzı derecesinde hem şehir içi hem şehir dışı dört mevsim motorculuk mu?
Tüm diğer sürüş amaçlarından farklı olarak ‘Yolda Olmak’ değil ‘Yoldan Çıkmak’ felsefesine dayandığı için arazi sürüş ekipmanları da yine çizginin dışında ve bu işe özel. Motoru çok hırpalamak isteyenler motor seçerken yedek parça bulma kolaylığı ve maliyetini de göz önünde bulundurmak isteyebilir. Ayrıca, arazide başa gelebilecek sıkıntılardan dolayı bu işe niyetlendiğiniz andan itibaren aynı zevke sahip sürücülerle sosyalleşmekte de fayda var. - Ya da birkaçı birden bir arada mı?
Belirleyeceğiniz bu beklentiler ilk motorunuzdan ekipmanınıza, eğitiminizden motosiklet çevrenize her şeyi değiştirecektir.
2. Size Uygun Motosiklet Türünü Öğrenin
Şehir içinde ya da uzun yol kullanımı için, arazi ya da asfalt şartlarında kullanmak için optimize edilmiş farklı motosiklet çeşitleri bulunuyor. Siz öncelikli kullanım amacınızı belirlediyseniz, Motosiklet Tipleri ve Özellikleri yazımızdan size en uygun türü seçebilirsiniz.
3. Motosiklet Grupları İle Tanışın
Çok mu lazım? Evet, gerçekten çok lazım ve belki de işin en zevkli kısmı. Başta da söylediğim gibi bu çevrede beklentilerinizin etkisi büyük olacaktır. Ülkemizde motosiklet kulübü kültürünün büyük ölçüde oturduğunu söyleyebilirim. Hatta beklentilerinizden çok daha fazla kulüple karşılaşacağınızı da temin ederim (bulunduğunuz şehrin bu konuda etkisi büyük). Şehrinizdeki motosiklet grupları bulmak için Motosiklet Kulüp ve Grupları yazımızı okuyunuz.
Peki, bizim kafamıza yakın insanlardan oluşan bir motosiklet kulübü veya topluluk bulduk. Şimdi ne yapıyoruz? Bu tarz toplulukların haftalık toplantıları, buluşmaları olur muhtemelen. Bu toplantılara katılarak şehrinizdeki en iyi motosiklet tamirhanelerini, en güvenilir ekipman mağazalarını, en başarılı eğitim kurumlarını ve eğitmenleri ilk ağızdan öğrenebilirsiniz. Ayrıca kendinize en yakın hissettiğiniz motosiklet tipini kulüpte gözünüze kestirip bir sonraki adıma geçebilirsiniz.
4. Artçı Olun
Motosiklete başlamadan önce illa birisinin arkasında artçı olmak şart mı? Hayır, ama motorcular tavsiye ediyor.
Madem bu yola girdik kötü bir başlangıç yaparak daha başlamadan motosikletten soğumak istemeyiz. Arama motorunda görüp tutulduğunuz o canavar üstüne oturduğunuzda korkudan bacaklarınızı titretebilir veya aslında sizin altınızda küçücük kaldığını fark edebilirsiniz. Kim bilir üstüne oturduğunuzda ayaklarınız yere değmez.
Peki, bu motosikletleri canlı canlı görüp onlara dokunmadan veya üstüne oturup biraz yol almadan bunu nasıl bilebiliriz ki? Tam da bu yüzden motor sahibi olmadan önce artçı olun. Gözünüze kestirdiğiniz motorların sahiplerine yaklaşıp sizi bir tur gezdirmesini rica ettiğinizde sizi yüksek ihtimalle geri çevirmeyeceklerdir. Sizde bu sayede motosiklete dair bakış açınızı daha gerçekçi şekillendirebilirsiniz.
Ne Kadar Bütçe Ayırmalı?
1. Motosiklet Ehliyeti
Motosiklet Ehliyeti almak için 18 yaşını doldurmanız gerek.
Sürücü Kursu Ne Kadar (Motosiklet Ehliyeti)
İlk düzenlemeler yapılıp harçlar arttırıldığında sürücü kursları arasında anlamsız fiyat farkları oluşmuştu. Bu durumun önüne geçilmesi için de sürücü kursları taban fiyat uygulamasına geçtiler. Her il için değişkenlik gösteren taban fiyatlar 2018’da İstanbul için şöyle belirlenmiş;
- A1 Motosiklet Ehliyeti Fiyatı 1.050 TL
- A2 Motosiklet Ehliyeti Fiyatı 1.280 TL
- A Motosiklet Ehliyeti Fiyatı 1.600 TL
Bu fiyatlara 75 TL yazılı sınav ücreti, 100 TL direksiyon sınavı ücreti, 164,40 TL harç ücreti ve 134 TL de kart bedeli eklenecek.
Motosiklet Ehliyeti Türleri (A1 – A2 – A Ehliyet)
İlk önce resmi gazetede yayınlanan yasa değişikliğine bir bakalım;
- “A1 sınıfı sürücü belgesi silindir hacmi 125 santimetreküpü, gücü 11 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,1’i geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.”
- “A2 sınıfı sürücü belgesi gücü 35 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,2’yi geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.”
- “A sınıfı sürücü belgesi sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.”
Yani yeni yasa diyor ki; şehir içinde elektrikli motor veya 125cc ye kadar motorla fiti fiti gezecek olan arkadaşlar A1 alsa kâfi. Tabi 11 kilovat (14,7 beygir ediyor kendisi) sınırını da nadiren de olsa aşan motosikletler olabileceğini unutmamak gerek. Ayrıca bu ehliyeti almak için 16 yaşını doldurmuş olmak yeterli.
Yok, 35 kw yani yaklaşık 47 beygire kadar bir motora binecek olan ama fazlasında gözü olmayan arkadaşlardan A2 isteniyor. Ki Mt-07 gibi bir motorun da A2 ile kullanılabildiğini belirtmek gerek. Sınır hiçte fena sayılmaz yani. Bu tip ehliyeti almak içinse 18 yaşını doldurmuş olma şartı aranıyor.
Aman almışken bir kere alayım her türlü motoru kullanabileyim diyen insanlar için ise A ehliyet isteniyor. Bu ehliyeti almak ise biraz daha zorlu. Eğer 2 senelik A2 deneyiminiz varsa 20 yaşınızı doldurmanız bu ehliyeti almaya yeterli. Ancak 24 yaşınızı doldurmuşsanız 2 yıllık A2 deneyimi şartı da aranmıyor.
Motosiklete başladıktan sonra daha güçlü motosiklet için sürekli bir hevesiniz olacağınızı düşünerek eğer şartları sağlıyorsanız A sınıfı ehliyet almanız yönünde olacaktır. Ama tabi bu ehliyete sahip olduğunuz için 50-60 beygirlik bir motosikletle motosiklete başlamanız pek de akıllıca olmayacaktır.
2. MOTOSİKLET FİYATLARI
Bu kısımda herhangi bir marka veya model önerisinde bulunmayacağız. Marka, model, motor hacmi vs. bir başka yazının konusu (Motosiklet Markaları yazısını okuyunuz). Bu kısım ise ‘tamamen duygusal’. Amacımız motosiklet kullanmayı öğrenmek ve kendimizi geliştirmek olduğu için, düşürsek bile cebimizi çok üzmeyecek, hafif, kontrolü kolay ve sık sık bozulup bizi bu işten soğutmayacak her motor işimizi görecektir. Buradan sonra önümüzde iki yol var. İlki;
Sıfır Motosiklet Almak
“Parayla ilgili çok sıkıntım yok, bir de, ben çok garanticiyimdir; temiz motor bulmak da uğraştıracak” diyorsanız o motor sıfır olacak. Bu durumda güvenilir bir marka, servis ağı geniş ve yeterli bir motosiklet size minimum 6000 TL gibi bir rakama mal olacaktır.
İkinci El Motosiklet Almak
“Madem arada düşürüp kaldıracağız, hoyrat kullanıp canını okuyacağız, hem daha cebime dost olur, hem satarken çok zarar etmem. Dandik bir marka sıfır motor alacağıma aynı paraya kaliteli bir motora binerim.” diyorsanız o zaman masrafınız daha az, zahmetiniz daha fazla olacaktır. Önceliğiniz gittiğiniz motosiklet topluluğundan size yardımcı olmaya gönüllü birisini bulmak olmalı. Artık online olarak araçların sergilendiği çok gelişmiş platformlar olduğundan, baktığınız motorun piyasasını öğrenmeniz kolay olacaktır. motosikletevi.com Sitemizden öğrenebilirsiniz.
Resimlerinden beğenip fiyatını makul bulduğunuz bir araç için size yardımcı olacak aktif kullanıcı arkadaşınızla birlikte arayıp sahibinden bilgi almanız daha sonra aracı görmeye gitmeniz daha iyi olacaktır. Aracı görüp resimlerdeki araçla aynı araç olduğundan emin olduktan sonra aktif kullanıcı arkadaşınızın güvendiği bir motosiklet ustasına da göstererek motor hakkındaki soru işaretlerinizi ortadan kaldırabilirsiniz.
Tüm bu aşamaları atlattıktan sonra yapacağınız pazarlıkla alacağınız motor size minimum 3000 TL – 4000 TL aralığında bir fiyata mal olacaktır. Üst limit gibi bir şey zaten yok. İmkan varsa uç uçabildiğin kadar.
3. MOTOSİKLET AKSESUARLARI
Verdiğiniz paranın son kuruşuna kadar karşılığını alacağınız ve o paraya en çok değecek konu bu. Ayrıca ekipman harcaması hiçbir zaman motosiklet alındıktan sonra yapılacak bir harcama gibi değerlendirilmemeli. Neticede aldığınız hiçbir motor size aldığınız ilk gün kaza yapmama veya ölmeme garantisi veremez. Ve motor bahçede yatarken kullanmak için ekipman almayı bekleyemeyecek kadar sabırsız olacağınızı da size garanti edebiliriz. Bu sebeple ne yapıyoruz, motosiklet almadan önce tüm ekipmanlarımızı tamamlıyoruz. Bu konuda merak ettiklerinizi Motosiklet Aksesuarları yazımızda daha ayrıntılı olarak bulabilirsiniz.
Motosiklet sürücüleri arasında – genellikle kaza anında en çok yaralanmaların gerçekleştiği baş, eller ve göğüsü korumanın birinci öncelik olduğu düşünülerek – kask, eldiven ve korumalı ceket kullanımı yaygınken, motosiklet botu ve pantolonu diğer ekipmanlar kadar rağbet görmez fakat tüm ekipmanları giymenizi şiddetle tavsiye ederiz. Bu sebeple aşağıya tüm ekipmanlar için minimum bir fiyat bırakıp kabataslak bir masraf çıkarmaya çalıştık.
- Kask 250 – 350 TL
- Korumalı Ceket 250 – 350 TL
- Korumalı Eldiven 75 – 150 TL
- Korumalı Pantolon 200 – 300 TL
- Motosiklet Botu 300 – 400 TL
Açıkçası bir çok uzman 650 TL altındaki kaskların pek de koruma kabiliyeti olarak yetersiz buluyor. Öncelikle hayati organlarımızı garanti altına almayı tercih etmek isterseniz ve ilk aşamada pantolon ve bota para harcamak yerine o zaman parayı da güvenli bir kaska yatırınız. Güvenli kask nasıl seçilir derseniz, Motosiklet Kaskı yazımızı okuyunuz. Pantolon ve botu da hemen ilk fırsatta alma hedefi koyduk. Pantolon alana kadar da en ucuzunu 35 – 50 TL civarında mal edebileceğiniz plastik diz & bacak korumalarından alabilirsiniz.
Ama kullanacağımız aracın minimum 100-150 kg olduğunu ve durduğumuz yerde düştüğümüzde bile bir iki kemiğimizin kırılmasına sebep olabileceğini düşününce ortalama 1000 – 1250 TL gibi bir rakam çokta can sıkıcı görünmemeye başlıyor.
4. MOTOSİKLET EĞİTİMİ & GÜVENLİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ
Bazı eğitim kurumları:
Hizmetler hakkında memnuniyet garantisi veremiyoruz.
Son olarak;
Motosiklet kullandıkça göreceksiniz ki benzininizin bittiği, motorunuzun bozulduğu, lastiğinizin patladığı anlarda hemen yanınızda bir motosikletli bitecek ve imdadınıza yetişecektir. Bu kültürü taşımayan sürücüler var mı? Var, hem de bi sürü. Ama siz onlardan olmayın Ve yolda karşılaştığınız bir motosikletliye mutlaka selektörle, kornayla vs. bir şekilde selam verin. Bu kültürü yaşatın.
Tekeriniz düz bassın.